Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μολυσμένο το νερό στις περιοχές που παράγεται σχιστολιθικό αέριο



Οι διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού στο Τέξας και την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ είναι μολυσμένες από φυσικό αέριο, αν και αυτό δεν αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα των μεθόδων εξόρυξης που εφαρμόζονται στο σχιστολιθικό αέριο, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.




«Αναγνωρίσαμε οκτώ διαφορετικά είδη μόλυνσης με αέριο στο νερό εντός του εδάφους, επτά στην Πενσυλβάνια και ένα στο Τέξας, τα οποία έδειξαν αύξηση της μόλυνσης μέσα στον χρόνο», αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Οχάιο, Στάνφορντ, Ντιουκ, Ρότσεστερ και Ντάρμουθ, συλλέγοντας 100 δείγματα νερού από τους γεωλογικούς σχηματισμούς Μαρσέλους και Μπαρνέτ, οι οποίοι φιλοξενούν τεράστιες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι «η οριζόντια γεώτρηση και η υδραυλική ρωγμάτωση έχουν ενισχύσει την ενεργειακή παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα μας ανησυχούν για την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και για άλλους περιβαλλοντικούς κινδύνους». Παρόλα αυτά, δεν βρήκαν στοιχεία ότι η μόλυνση του νερού οφείλεται άμεσα στις παραπάνω τεχνικές που εφαρμόζει ο κλάδος του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ.

Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να σημειώθηκε μόλυνση λόγω της κακής μόνωσης στα πηγάδια των γεωτρήσεων, γεγονός που επέτρεψε στο αέριο να διαφύγει και να μολύνει το νερό.

Σχετική πολυετή έρευνα πραγματοποιεί και η αμερικανική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος και αναμένεται να δημοσιευτεί φέτος.


Πηγή: ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου