Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στην τύχη του ο Εθνικός Κήπος



Ελλειψη νερού και… συντήρησης είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Εθνικός Κήπος. Οι λίγες ώρες που περάσαμε στον Κήπο ήταν επαρκείς για να καταγραφεί η εικόνα εγκατάλειψης. Ο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας χρήζει προστασίας και συντήρησης προτού μετατραπεί σε σκουπιδότοπο με άρρωστα φυτά… Τι είδαμε:




Από τα ειδικά διαμορφωμένα αυλάκια για την ύδρευση όλων των φυτών, λειτουργούν μόνο τα περιφερειακά, δηλαδή μόνο αυτά που φαίνονται εξωτερικά. Στο εσωτερικό, τα δέντρα και οι θάμνοι δεν ποτίζονται, αφού όλα τα αυλάκια έχουν «επιμελώς» φράξει από πέτρες και σακούλες, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να καταστρέφονται. Η εικόνα είναι παραπλανητική, καθώς τα φυτά στην περίμετρο είναι σε καλή κατάσταση, σε αντίθεση με αυτά που δεν φαίνονται από τους περαστικούς, τα οποία είναι ξεραμένα, ενώ οι φυλλωσιές τους πάσχουν από την ασθένεια του ιωδίου, τον μύκητα των φυτών που ευδοκιμεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας.



Αρωμα… αρρώστιας

Ξερά φύλλα, αράχνες, κιτρινισμένες και άρρωστες φυλλωσιές είναι η συνηθέστερη εικόνα. Σε πολλά σημεία, λόγω της κακής κατανομής του νερού και των «φραγμάτων» από νάιλον σακούλες, έχουν δημιουργηθεί έλη, με πολύ έντονη μυρωδιά, ενώ έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί και έντομα που καταστρέφουν τα φυτά.

Οι λίμνες του Κήπου έχουν μετατραπεί στην πλειονότητά τους σε βάλτους, καθώς τα λιγοστά ψάρια που υπάρχουν ακόμα μόλις που αχνοφαίνονται από την επιφάνεια. Η χειρότερη εικόνα που αντικρίσαμε ήταν το διαθέσιμο «νερό» για τα ζώα που ζουν στον Κήπο, το οποίο είχε μετατραπεί σε βάλτο όπως και τα νερά των μικρών λιμνών.

Ο διευθυντής Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων, δόκτωρ Δημήτρης Κυριακάκης, μας πληροφορεί πως γνωρίζει τα προβλήματα του Εθνικού μας Κήπου και μας εξηγεί: «Υπάρχει στο πρόγραμμα η βελτίωση των υποδομών του Κήπου από το Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα αναζητούμε χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Προβλήματα παροχής νερού που υπήρξαν παλαιότερα έχουν πλέον αποκατασταθεί. Πράγματι, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Κήπος δεν έχει την καλύτερη εικόνα, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη συντήρησής του, καθώς χρήζει περιποίησης τόσο από κηπουρούς όσο και από τεχνολόγους γεωπόνους, ενώ φύλακες φροντίζουν για τη συντήρησή του σε εικοσιτετράωρη βάρδια.

Λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ των φυτών, κάποια σκιάζονται από τα πιο ισχυρά δέντρα, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται, ενώ υπάρχουν άλλα που χρονολογούνται από το 1839 περίπου και φτάνουν στο τέλος της ζωής τους. Τα έλη που δημιουργούνται από τα στάσιμα νερά προσπαθούμε να τα καταπολεμήσουμε, όμως καθώς είναι η εποχή αναπαραγωγής των γυρίνων έχουμε ελαττώσει τον καθαρισμό καθώς θα βάζαμε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι νάιλον σακούλες με τις πέτρες είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας προς αποκατάσταση».

Οι Ελληνες θαμώνες και περαστικοί του Κήπου αλλά και οι τουρίστες που συναντήσαμε μας είπαν πως η εικόνα είναι απογοητευτική. Ολοι μάς τόνισαν τα ξεραμένα φυτά και τα φραγμένα αυλάκια. «Ο Κήπος θα έπρεπε να είναι το καμάρι της Αθήνας. Δεν χρειάζονται χρήματα για τη συντήρησή του αλλά θέληση. Θα μπορούσε ο δήμος να καλέσει όλους τους πολίτες για εθελοντικό καθαρισμό. Θα μπορούσαν οι φοιτητές του Γεωπονικού μας Πανεπιστημίου να ασχολούνται με τη συντήρησή του» μας είπε ο κ. Δημήτρης. Ενα ζευγάρι από την Αγγλία συμφώνησε πως ο Κήπος θα μπορούσε να ήταν καλύτερα διατηρημένος: «Πριν από λίγο κάποιοι εργάτες που πότιζαν τα φυτά έριχναν κάτω τα τσιγάρα τους και τα περιτυλίγματα του φαγητού τους. Σίγουρα ο Εθνικός σας Κήπος χρειάζεται συντήρηση αλλά και οι άνθρωποι που τον φροντίζουν να ελέγχονται».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου