Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Προστασία της Αγοράς Χαλκίδας



του Γιώργου Λιαλιού 

Τη σωτηρία της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας προτείνουν τελικά οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Στην εισήγησή τους προτείνουν τον χαρακτηρισμό της ως μνημείου της μετωπικής πτέρυγας της αγοράς και τη διατήρηση όλων των υπολοίπων κτιρίων του περιγράμματος και του όγκου (αλλά όχι και του εσωτερικού) όλων των υπολοίπων κτιρίων. Παράλληλα ζητούν την εκπόνηση μιας συνολικής μελέτης για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση της αγοράς.






Οι αγώνες αρχιτεκτονικών και επιστημονικών φορέων, καθώς και μιας μικρής ομάδας πολιτών της Χαλκίδας για τη σωτηρία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης φαίνεται ότι απέδωσαν. Το Τμήμα Προστασίας και Διαχείρισης Νεοτέρων Μνημείων εισηγήθηκε τη διάσωση του κτιριακού συγκροτήματος, που χτίστηκε σε δύο φάσεις, το 1885 και το 1928. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να γίνει αποδεκτή η εισήγηση από τον υπουργό Πολιτισμού και να λήξει οριστικά το θέμα.

Επειτα από αυτοψία, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως μνημείο η μετωπική πτέρυγα της Δημοτικής Αγοράς, χωρίς τις μεταγενέστερες παρεμβάσεις. Οπως έκρινε «πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή, η οποία λόγω της σχετικά καλής κατάστασης διατήρησής της και των αναστρέψιμων επεμβάσεων τις οποίες έχει δεχθεί, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της μετάβασης από τον όψιμο ιστορισμό στο μοντέρνο κίνημα». Οσον αφορά τα υπόλοιπα κτίρια, προτείνει τη διατήρηση μόνο του περιγράμματος και του όγκου τους (αλλά όχι του εσωτερικού), και των αυθεντικών μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους «στο πλαίσιο μιας συνολικής μελέτης για την αξιοποίηση και την επανένταξή τους στον πυρήνα της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής ζωής της πόλης». Οι υπηρεσίες ζητούν να καθοριστούν χρήσεις γης που να διασφαλίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της Αγοράς ως χώρο κοινωνικής συγκέντρωσης. «Ελπίζουμε ότι η τελική απόφαση θα προστατεύσει τον χαρακτήρα της Δημοτικής Αγοράς», λέει η αρχιτέκτων Μαριάννα Ράνου, εκ των πολιτών που συμμετείχαν στην κίνηση διάσωσής της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου