Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Οκτώ του Μάρτη- Ώρα για τo Σπίτι των Γυναικών



της Σόνιας Μητραλιά

 Εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει αρχίσει και συνεχίζεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών για τη δημιουργία του Σπιτιού των Γυναικών στην Αθήνα. Είναι μια ευτυχής χρονική στιγμή: το ιστορικό αποτέλεσμα των εκλογών και ο σχηματισμός της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας δημιουργούν νέες συνθήκες, πολύ πιο ευνοϊκές, για την ικανοποίηση βαθύτατα κοινωνικών και προοδευτικών αιτημάτων, όπως αυτό του Σπιτιού των Γυναικών. 

Σκίτσο της Σόνιας Μητραλιά

Το Σπίτι των Γυναικών, που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες,  στην δυτική και ανατολική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, μπορεί επιτέλους, με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών, να δημιουργηθεί και στην Αθήνα.


 Η αναγκαιότητα αυτού του Σπιτιού των Γυναικών είναι πιστεύουμε αυτονόητη. Πριν απ’όλα, σε αυτό το Σπίτι των Γυναικών θα μπορούν δεκάδες γυναικεία και φεμινιστικά κινήματα, καθώς και κάθε λογής γυναικείες συλλογικότητες, να βγουν από την απομόνωσή τους και να συναντηθούν, να συνομιλήσουν, να προβληματιστούν, και να παράξουν από κοινού έργο. Θα είναι το στέκι τους αλλά, ταυτόχρονα, και ένας χώρος αλληλεγγύης, ο οποίος θα είναι αυτοδιαχειριζόμενος. Θα μας κάνει να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τους  διαφορετικούς, πολύχρωμους αγώνες, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας και, κυρίως, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας. Και συνειδητοποιώντας την να ανεβάσουμε τον πήχη των φιλοδοξιών μας, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματά μας και να παίξουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μας αρνούνται και που μας αντιστοιχεί,  μέσα σε αυτή τη κοινωνία…

 Με άλλα λόγια, απαιτούμε αυτό που σε άλλες χώρες, στον κόσμο, σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε μητροπόλεις αλλά και στην επαρχία, θεωρείται προ πολλού αυτονόητο: την ύπαρξη Σπιτιού των Γυναικών.

 Σήμερα λοιπόν 8 του Μάρτη, που γιορτάζουμε την ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών, νομίζουμε ότι είναι προτιμότερο να αντικαταστήσουμε τα επετειακά λόγια, που συνήθως μένουν χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, με χειροπιαστές ενέργειες και πράξεις. Και τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο συγκεκριμένο και χειροπιαστό από το Σπίτι των  Γυναικών, που τώρα δημιουργούμε, για να αποκτήσει το γυναικείο κίνημα εδώ και τώρα την υλική βάση που έχει ανάγκη για να ανοίξει τα φτερά του και να διεκδικήσει δυναμικά και ενωτικά τα δικαιώματά του. Από την Περιφέρεια και το Δήμο διεκδικούμε το οίκημα.

 Στ’ αλήθεια, ποιος θα τολμήσει να μας πει ότι το Σπίτι των Γυναικών είναι… δευτερεύουσας σημασίας για την πρώτη ελληνική κυβέρνηση της (ριζοσπαστικής) αριστεράς;

 Στήριξε και εσύ και υπόγραψε ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

 Για επαφή: spiti.gynaikon@gmail.com


ΠΗΓΗ: FYLOSYKIS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου